Voor naasten

Herstellen doe je samen.


Welkom op de pagina voor naasten. Naasten zijn ouders, broers/zussen, familie, vrienden, docenten, hupverleners, trainers/coaches van een vereniging en een ieder die binnen het netwerk van een persoon met een eetuitdaging hoort. Omdat we weten dat je er als naaste voor deze persoon wilt zijn, maar niet altijd weet hoe je dit kunt doen delen we hier informatie, do's en don'ts.


Algemene informatie:
Wij benaderen een eetstoornis als een copingsmechanisme en willen onderzoeken met welk achterliggend probleem het 'helpt' omgaan.

Elke eetstoornis is ernstig. Het gewicht geeft geen indicatie over de ernst van de eetstoornis. Ook met gezond gewicht kan er sprake zijn van een eetstoornis. Het vindt namelijk plaats in het hoofd.

Het is van belang om aandacht te houden voor, dat de persoon een eetstoornis heeft en niet een eetstoornis is. Net als je gedachten hebt en je niet je gedachten bent. Zo ook dat je emoties hebt en niet je emoties bent.


Do's:

- Blijf de persoon zien, zijn/haar karakter, mening, grenzen, eigen identiteit e.d.
- Onderscheid de eetstoornis als onderdeel van deze persoon. Koppel het niet los van deze persoon maar benader het als een beschermingsmechanisme van deze persoon. Wat is de functie van de eetstoornis? Waarin heeft deze persoon veiligheid nodig?

- Onderscheid persoon en gedrag. Praat over datgene wat achter het gedrag zit.

- Er is meer dan eetstoornis. Doe dingen die je samen leuk vindt om te doen.

- Niet alles hoeft opgelost. Er hoeft niet altijd advies of een antwoord gegeven te worden. Er zijn als steun, luisterend oor zonder oordeel wordt als prettig ervaren. Troost, knuffel, geef moed.
- Maak het bespreekbaar, stel open vragen en oordeel niet. - - Stel je kwetsbaar op, deel over wat het met je doet.

- Bied veiligheid. Laat de ander weten dat hij/zij er mag zijn zoals hij/zij is, met wat hij/zij voelt, denkt, doet en mee gemaakt heeft.

- De boog kan niet altijd gespannen staan. Herstellen is vermoeiend. Om te herstellen zijn er ook pauze/rustmomenten nodig om op te laden. Push niet,  maar rust evt. samen. Er zijn voor de ander wanneer hij/zij de kracht tijdelijk niet meer heeft is helpend.

- Gebruik herstelondersteunend taalgebruik. Vermijd woorden als (on)gezond, complex, uitbehandeld, levenslang e.d., maar gebruik woorden om kracht en motivatie te stimuleren zoals: Voedzaam. Moeilijk, maar niet onmogelijk. Het mag op jouw manier en tijd. Stap voor stap, je hoeft niet de berg in één keer te beklimmen.
- Zorg als naast voor jezelf. Pak je rust en ontspanning. Hou je eigen gezonde eetgedrag, beweegactiviteit en emotieregulatie aan.

- Bied structuur en grenzen. Wees standvastig en liefdevol. Draai er niet om heen, maar breng het positief en motiverend.
- Breng balans in loslaten en 'zorgen voor', laat de persoon eigen regie en verantwoordelijkheid ontdekken. Uiteraard mag je (eet)uitdagingen samen aangaan zodat hij/zij zich gesteund kan voelen.

- Blijf in verbinding, als je iets samen gaat doen maar ook wanneer je het niet eens bent samen.

- Vermijd strijd om het eten. Ruzies over eten zorgen voor een reactie vanuit de eetstoornis.

- Blijf jezelf word geen therapeut.
- Niemand is perfect, ook jij niet. Vergeef jezelf je onhandige reacties.



Don'ts:

- Praat niet over gewicht, afvallen, lichaamsvormen, kcal in de buurt van iemand met een eetstoornis.

- Geef geen complimenten over het gewicht. Hoewel je het als naaste knap van iemand kunt vinden, kan het voor deze persoon lastig zijn om te horen.

- Complimenten geven m.b.t. aangaan van eten worden door veel als onprettig ervaren. Hier open vragen over stellen kan soms wel, ook kun je vragen of het ok is om hier vragen over te stellen.

- Vergelijken met een ander is menselijk. Personen met een eetstoornis hebben de neiging zich met een ieder te vergelijken. Ga hier niet in mee.

- Doe geen uitspraken over verwachtingen. Dit geeft druk en een gevolg kan zijn dat hij/zij houvast zoekt in de eetstoornis. Herstellen mag op eigen tempo.


Wil je meer tips? ISA Power heeft een programma voor naasten ontwikkeld. Via deze link kom je bij 'Buddy up':
ISA Power - www.isapower.nl (isa-power.nl)


Voor ouders is er ook deze pagina:
Mijn kind heeft een eetstoornis!


Werk je in het onderwijs dan is deze link interessant:

Workshop zelfbeeld — Mijn leerling heeft een eetstoornis


Neem gerust contact op wanneer je als naaste vragen hebt over de situatie van een dierbare.


Blijf in contact met je dierbare en benoem: 'Deel met mij. Wat je denkt , wat je voelt en hoe ik er voor je kan zijn. Help mij jou te helpen.'

Share by: